tiistai 11. joulukuuta 2012

Massan jauhatus ja SR-luvun määritys, 11.12.2012

Jauhoimme massaa Valley-hollanterilla jonka jälkeen teimme määritimme massan SR-pitoisuudet eri jauhatus näytteistä jotka oli otettu 5min, 15min, 30min, 60min ja 90 min välein hollanterista.



Hollanterin täyttö


Aloitimme työn hollanterin täyttämisellä. Suljimme pohjaventtiilin ja kaadoimme työssä käytettävän 10% massan siihen, jota oli 3,6L. Veden ja massan kokonaistilavuus tulee olla n.23l. Silloin hollanterissa olevan sulpun sakeus on n. 15,7g/l. Puuttuva vesimäärä oli 19,3l.


Massan hajotus

Laitettuamme massan hollanteriin laitoimme sen päälle jotta massa hajoaisi pienemmiksi partikkeleiksi. (HUOM. kaikki suojat paikoillaan.) Annoimme massan pyöriä n. 5min hollanterissa niin ettei paino ollut ala-terän vipuvarressa. (normaali massan hajotus aika on 30 min, massoilla joiden lähtökuiva-aine pitoisuus on yli 20% ja 5 min massoilla, joissa on alle 20% lähtökuiva-aine pitoisuus. Vipu vartta tuli heilutella jauhatuksen aikana muutaman kerran jotta ala-terään tarttunut massa irtosi.

Massan jauhatus

Hollanteria ei sammutettu missään vaiheessa, vaan ala-terän vipuvarteen lisättiin paino.

 Ajanotto aloitettiin kun paino oli laitettu paikoilleen. Näytteitä otettiin 5, 15, 30, 60 ja 90 minuutin välein, jokaista näytettä otettiin 1200ml, joka vastaa 18,8g uunikuivaa massaa.




Kun kaikki näytteet oli otettu sammutimme hollanterin ja otimme kaikki suojukset pois jotta saimme sen puhdistettua. (Kuvassa näkyy hollanterin terä)


Tyhjensimme hollanterin sen pohjassa olevalla venttiilillä.


SR-luvun määritys





Aloitimme puhdistamalla laitteen vedenpoistokammion, sulkukartion ja suppilon huolellisesti n. 20 asteen lämpöisellä vedellä. SR-luvun tulisi olla 4 pelkällä vedellä, testasimme sen ja saimme luvuksi 4. SR-luku mitataan laittamalla vedenpoistokammioon 1 litra sulppua, joka on sakeudeltaan 2g/l.

Valmistimme sulppua jonka sakeus oli 2g/l.


Kaadoimme sulppua 1000ml vedenpoistokammioon, sulkukartion tuli olla painettuna alas kuten kuvassa näkyy.


Avasimme lukitus vivun 5 sekuntia kaadettuamme sulpun vedenpoistosäiliöön, sulkukartio alkaa nousemaan hetken kuluttua kun lukitusvipu löysätään. Vesi alkoi valua sivuputkesta SR-mittalasiin.


SR-luku luettiin mittalasin kyljessä olevalta asteikolta desimaalin tarkkuudella.

Määritimme jokaisesta näytteesta kahdesti SR-luvun, laite tuli puhdistaa jokaisen määrityksen välillä.

Tulokset


Pohdintaa: Työ onnistui muuten hyvin ja tulokset olivat tarkkoja, mutta unohdimme työn lopussa ottaa näytteet talteen jotta olisimme tehneet niistä laboratorioarkkeja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti