torstai 17. tammikuuta 2013

Sellun keitto 15.1.2012



Aloitimme täyttämällä keittosäliössä olevan putkilon hakkeella joka oli haettu Oulun StoraEnson sellutehtaalta. Keittimeen lisätään 2,7L valkolipeää ja n.4L vettä että keitin tuli täyteen ja hakkeet peittyivät, mutta ennen sitä tarkistimme että näytteenotto-, pesu-, kaasaus- ja tyhjennysventtiilit olivat kiinni.


Kun olimme lisänneet lipeän ja veden laitoimme kannen kiinni. Avasimme kiertopumpun poksiveden eli pumpun jäähdytysveden, laitoimme rikkivetymittarin varmuudenvuoksi roikkumaan lähelle keitintä, laitoimme imurin päälle arkinkuivatuskaapin vieressä olevasta kytkimestä ja lähdimme valmomoon käynnistelemään keitintä.



Valvomossa laitoimme pumpun 50% päälleja lämmityksen säädimme säätöpiirillä TIC-6003 joka oli kytketty automaatille. Aloitimme lämmittämisen 70 asteeseen täydellä teholla. 

 70 asteesta nostimme lämpötilaa 10 astetta 10 minuutissa 175 asteeseen asti.

Kun keittolämpötila oli ollut 175 asteessa yli 2h 45min sammutimme keittimen lämmityksen ja pumpun. Aloitimme kaasauksen, eli avasimme kaasaus venttiiliä vähitellen. 


Paine piti laskea 1bariin jonka jälkeen menimme ottamaan mustalipeän talteen näytteenottoventtiilistä.


Kun olimme ottaneet mustalipeän talteen laitoimme jäähdytyksen päälle, eli keittimen kannessa kiersi kylmä vesi joka jäähdytti kantta että pystyimme aukaisemaan sen. Aukaisimme kannen ja pesimme massaa vesiletkulla vielä keittimen sisällä ollessa. Otimme suppilon ulos keittimestä ja tyhjensimme sen siivilään jossa pesimme massan vedellä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti